girl vs. woman? is 37 yrs old girl or a woman? saako tytötellä? onko 37 v tyttö vai nainen? jenkeissä tyttö – entä Suomessa? muualla missä asutte?

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Susa wrote to me in a comment that in USA women are called girls, even when they are 50 yrs old.
I noticed in one blog’s profile “I’m 37 yrs old girl from…”

Is that really so?
Do you ‘girl’ whatever the status woman has? or is it at all status question?

Is 24 yrs old female a girl or a woman if she’s working and a mother of one, married?
How about the same age but studying and single?

We all know the style here:
group of women, whatever age, are doing something together and the leader says “come on girls, let’s go!” even if they all are 90 yrs olds…even if the leader is a man…

but is there a style when calling ‘girl’ is negative? or are there any?

This is very interesting because in Finland women have a problem if men ‘girl’ women.
But it’s mainly a sound/tone thing.

I’ll ask Finns.
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Susa kirjoitti yhdessä kommentissa, että jenkeissä naisia kutsutaan tytöiksi vaikka olisi 5-kymppinen.

Mitä suomalaiset tähän sanovat – saako tytötellä?
Jos saa, onko rajoituksia? Mitä ja miksi?

Onko tytöttely statuskysymys – jos esim. asema tietty niin silloin ei tytötellä mutta samanikäistä ”ei asemaa omaavaa” saa tytötellä?

Onko 24 vee suomalainen nainen vai tyttö: töissä, naimisissa, yhden lapsen äiti?
Entä samanikäinen opiskeleva sinkku – tyttö vai nainen?

Kaikki tietävät mikä tyyli on kyseessä kun ryhmä eri ikäisiä naisia lähtee vaikka lenkille ja vetäjä huutaa ”tytöt mennään”, vaikka tuo vetäjä olisi mies ja vaikka naiset olisivat 90-kymppisiä…

mutta mikä tyyli on se joka suututtaa, onko sellaista? (oli mutta onko edelleen)
??????????????? ??????????????? ??????????????? ????????????????? ???????????

here comes the question of the day: / tässä päivän kysymys:

what’s in here? mitä tässä on?this is yesterday’s original object…a cork…from a wine bottle…

eilinen kuva alkuperäisenä…viinipullon korkki…well done S from H!

0 thoughts on “girl vs. woman? is 37 yrs old girl or a woman? saako tytötellä? onko 37 v tyttö vai nainen? jenkeissä tyttö – entä Suomessa? muualla missä asutte?”

 1. Don’t call me a girl, in any language, unless you want to get slapped in the face.I honestly don’t quite understand why women (anybody above 18, really) want to be referred to as girls. It’s all very odd. The tone is so different when talking about men as “boys” or “guys”, compared to talking of women as “girls”. The latter, to me, is always belittling, making smaller, easier to shrug off and not take seriously.

  Reply
 2. Kun taalla kaytetaan sanaa “girl”, en edes ajattele sita “tyttona”, silla tuntuu vaan olevan vahan eri merkitys taalla kuin Suomessa. Tai ma en oikeestaan edes muista kuulleeni tytottelya Suomessa…Jos joku laittaa profiiliinsa etta “I’m a 37 year old woman…”, se kuulostaa jotenkin viralliselta.Miehista kaytetaan sanaa “guys” enemman kuin “men” tai “boys” mielestani. Jos me esim suunniteltaisiin illallista tyttokavereiden kanssa, ja mietittaisiin etta otetaanko miehet mukaan illanviettoon, silloin “Should we ask the men to join us?” ei kuulosta hyvalta, ainakaan mun korvaani. Kun taas “Should we ask the guys to join us” kuulostaa normaalilta 😉Se riippuu kielesta. Ma muistan kun joskus alkuaikoina sanoin taalla jollekin ystavalleni etta “I’ve been eating birth control pills for two years already”. EATINTG! ;D kuulostaa tosi jarkylta englanniksi. Mutta suomeksi “Olen syonyt ehkaisypillereita jo kaksi vuotta”, on ihan normaalia kayttaa sanaa “syo” kun puhuu pillereista ;DSorry, meni vahan OT.

  Reply
 3. Kyllä minua ainakin Suomessa työkuvioissa ärsytti suunnattomasti, jos joku erehtyi tytöttelemään – siinä on mielestäni jotenkin vähättelevä sävy. Täällä Ranskassa tuo tytöttely/naisettelu riippuu kai vähän henkilöstä. Täällä sanotaan usein “madame”, mikä saattaa sinkkunaisista tuntua vähän hölmöltä. Itse hyväksyn jo madamen, vaikka aluksi siitä tulikin hieman tätimäinen olo. Täällä on tapana puhelimella soittaessa esitellä itensä “Täällä madame se ja se, päivää”. Itse esittelisin mieluummin itseni ihan vaan nimelläni.

  Reply
 4. Riippu tilanteesta, milloin tytöttely saattaa sopiakin…esim. Kun ollaan naisporukassa vaiks saunassa..joku saattaa huudahtaa:” No niin tytöt, nyt kaikki avantoon!”Kun taas minusta tuntuu luontevammalta jos joku mies sanoo:” Menkääs naiset nyt saunaan!”Jos mies tytöttelee aikuista naista, joskus saattaa johtua siitä, että hän ei uskalla vastaanottaa tämän naiseutta aidosti siinä hetkessä ja kuitenkin ehkä haluaisi…Minua ei loukka vaikka minua nimiteltäisiin tyttönä tai naisena..ottaisin isona vitsinä, jos joku tytöttelisi..Kun mies kutsuu “sinä nainen”, koen jo siinä erotiikkaa….

  Reply
 5. Nelikymppisen naisen mielipide:mielestäni tyttö on noin alle murrosikäinen ‘tyttö’ ja sitä vahempia on kohteliasta kutsua nuoriksi naisiksi. Aikuisten ihmisten tytöttely ja pojittelu on aina epäkohteliasta ja soveltuu ainoastaan yhteyksiin, jossa kummatkin osapuolet tuntevat toisensa entuudestaan ja tätä puhuttelumuotoa käytetään yhteisestä sopimuksesta yhteisymmärryksessä. Parikymppisenä opiskelijana olin kesäharjoittelijana konttorissa, jonka johtaja kieltäytyi kutsumasta minua nimeltä. Muutamaan kertaan vastasin tytöttelyyn kertomalla nimeni, mutta kun ei mennyt perille, en enää reagoinut johtajan Hei tyttö – puhutteluun lainkaan. Kommenttini liittyy vain suomenkielen tyttö- ja poika-sanojen käyttöön suomea puhuttaessa. Englanninkielisessä ympäristössähän usein kuulee vaikkapa viisikymppistä naista kutsuttavan “girlfriend”, samoin nainen voi esitellä keski-ikäisen miehen “my boyfriend”. Minulla taas ei ole ollut “poikaystävää” lukioaikojen jälkeen.

  Reply
 6. Whatever suits someone.In German I would never call myself “Maedchen” (girl), but in English I have it in my profile.I lately wonder if I should change it, but then again, I feel comfortable with it.Whatever shoe fits.I would have never figured the cork and I have no clue for the new one 🙂

  Reply
 7. My GIRL no WOMAN friend don’t know how blog so she sent her comment by email…TYTTO eikun NAIStuttavani ei harrasta bloggailua mutta laittoi aiheesta meilin.Kas tassa.………..Tosi mielenkiintoinen aihe ja kysymys. Varmaan myös yksi niitä ikuisuuskysymyksiä!? Mähän olen niin uuno etten osaa kommentoida blogiin, vastaan siis sähköpostitse. Tää on nyt sit ihan vaan mun mielipide, ja ajatuksen virtaa:Ensinnäkin, tytöttelyä on kahdenlaista ja tytöttelijän äänensävy ja oma ikä ovat tärkeitä tekijöitä. Vanha mies (vaikka 75v) voi ehdottomasti tytötellä alta kolmekymppistä naista, ja vaikka kohteliaisuudesta tai pilke silmäkulmassa kaikkia itseään nuorempia naisia. Mun mielestä vaikka ravintolan portsari voi tytötellä mua, esimerkiksi “hei tyttö sä unohdit sun kaulaliinan” on jotenkin kivemmin sanottu kuin että “hei nainen” joka kuulostaa jotenkin töksähtävältä. Koska nainen sanan sijastahan pitäisi periaatteessa käyttää neitiä tai rouvaa, mut kuka sitä nyt äkkinäisessä tilanteessa osaa sanoa kuka nyt sitten on naimisissa ja kuka ei. Tällöin, tytöttely on helpompaa ja harmitonta. MUTTA tytöttelyllä voidaan myös vähätellä ja jopa halventaa ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi työelämässä juuri tuohon tarkoitukseen. Mun yhteistyökumppanit töissä on pääosin miehiä. Sanotaan keskiarviolta nelikymppisiä miehiä. Niiltä en hyväksy tytöttelyä, missään muodossa, ELLEI olla tosi läheisissä väleissä niin että voidaan vitsailla. Jos on useampi nainen paikalla ja kysytään “mitäs tytöt”, mä vastaan aina että “mitäs tässä, mitäs pojille kuuluu”. Tosi harvoin tytöttelystä pitää huomauttaa, mutta olen kyllä joskus joutunut huomauttamaan. Työelämässä ei voi olla käsitettä miehet ja tytöt, koska se ei ole tasa-arvoista. Kun mua on jossain yhteydessä piiloalentavasti tytötelty, olen tehnyt selväksi ihan kohteliaasti että mun nimi on XXX XXXX. Se on mennyt jakeluun yleensä ihan ensi yrittämällä. Mun mielestä nimittäin jos sellaisen sallii, on heti alakynnessä kaikissa neuvotteluissa. Jos sen antaa olla niin pian siitä tulee tapa, ja sitten sitä on enää turha inistä et ei saa tytötellä.. Vaikka mä itse miellän itseni enemmän tytöksi kuin naiseksi (tuntemattomasta syystä), mä tottakai silti erotan mikä on alentavaa ja mikä hyväksyvää tytöttelyä. Alentavaan tosiaan puutun aina, sellaista ei tarvitse sietää. Sit mulla on sellainen käsitys että suomessakin kaikenikäiset naiset puhuvat “tyttöjen illoista” ja miehet “poikien illoista”. Ne nimitykset viittaa musta enemmän illan teemaan, kuin niiden ihmisten statuksiin tai ikään. Ne on käsitteitä. Sellasta käsitettä kun sitten taas ei tunneta kuin esimerkiksi “mummojen ilta”. Huh, vitsi musta tuntuu että mä voisin pohtia tätä asiaa loputtomiin… terveisin Piude

  Reply
 8. Ja taas täällä 😀 Tajusin juuri nimittäin tähän tytöttely-aiheeseen liittyen, että siinä Hyvä Terveys -lehden artikkelissakin tytötellään (kuvasin sen artikkelin ja laitoin blogiini) ja vieläpä heti ingressissä!Mitähän siitä pitäisi ajatella? Näin äkkiseltään ajateltuna se tietenkin sopii kyseisen artikkelin muutenkin vanhahtavaan tyyliin ;D

  Reply
 9. Piti ihan miettiä tätä saunanlauteilla. Itse en ole törmännyt tytöttelyyn, mutta mieleeni muistui joku lehtiuutinen, jossa kansanedustajanainen hermostui siihen, että häntä oli tytötelty. Oliskos ollut peräti Matti Vanhanen, joka tytötteli (ja nyt voin muistaa väärinkin).Tässä tapauksessa varmaan olikin nimityksellä tarkoitus väheksyä tuon naisen mielipidettä ja korostaa omaa kokemusta. Sellainen on kyllä raivostuttavaa. Tästä tulikin mieleeni, että miehiä harvoin kutstutaan pojiksi ja jos kutsutaankin, niin sillä on usein positiivinen sävy: Miehet nyt ovat ikuisia poikia. Tähän liitetään käsittääkseni lähes aina positiivisia piirteitä.

  Reply
 10. Interesting question.Based on my experience, girl is just used as an endearment or when using certain phrases. Like “Let me tell you girl!” It is generally used when girl friends talk to each other. It is like the word “honey” that most men call their wives/girl friends in US.Hope this helps.

  Reply
 11. Heippa, olen hiljattain löytänyt blogisi. Mielenkiintoisia keskusteluja herätät.Suomessahan tytötellään herkästi, varsinkin työpaikoilla, mikä on alentavaa. Jotkut ihmiset kyllä muutoinkin saavat omalla olemuksellaan ja käytöksellään vastapuolen kutistumaan, ei siihen tarvita edes tytöttelyä.Tytöttelyä on myös toisenlaista, sellaista pilke silmäkulmassa sanottua ja silloin se on ok. Flirttailua melkein.Itse en myöskään ymmärrä sitä, että aikuinen nainen kutsuu itseään tytöksi. Aivan kuin ei haluaisi edes kasvaa vastuulliseksi, aikuiseksi ihmiseksi.

  Reply
 12. Also, for a young person to respond to an older person as “Sir” or “Ma’am” is considered to be the most polite or respectful reference. Also reference to a girl or woman as “babe’ or even “baby” is slang and suggests ‘gorgeous’ or ‘sexy’. : ) “Baby” can be a somewhat protective or parental reference as well, from either sex…”I’ll take care of you, baby.” : ) This is an attempt to ‘anicr’ (word verification) your question!

  Reply
 13. Ok this is going to be a long post!First, no clue how you got the cork to be blue! and today’s picture, I agree with Myth…chocolate, caramel vanilla…reminds me of ice cream, but it could be paint also, or even a drink maybe? I am not to confident in my guesses of these! hahahaGirls vs. Women…to me there is always this power struggle with ladies. they want to be seen as youthful and vibrant, spirited and fun…hence the phrases: “you go girl, c’mon girls, girls have more fun”, etc…then we all get to a working status and then all of a sudden it is condescending in that light. Well…I can understand that you don’t want your coworkers or boss telling you “Listen, girl..or Girl, what are you doing” but …In my personal opinion it really should depend on the setting/context.I think if you want to refer to yourself/your friends casually as girls…then why not. It is not demeaning to me personally. There is a time and place to be a bit more proper and “lady-like” and expect those around you to respect you as an individual…be it man or woman.in the instance of the 37 year old girl…I think she wants to just think of herself as a youthful spirit filled female. No hurt there, we all want to remain healthy,vibrant and active…so c’mon girls…lighten up!BGps-hope that I have not offended anyone here, and if I have please know that it was not intentional.

  Reply
 14. Women and Girls…In the states, it seems women are often referred to as girls, or even refer to themselves this way. Also, men may be referred to as boys. “He’s one of those ‘good ol’ boys’ . ” To me, ‘girl’ as a reference to a woman suggests a youthful or playful spirit regardless of age, and is not meant to be condescending. A woman with a profession or career might take offense at being called a girl depending on the context of the word’s use. Referring to an African-American man as a ‘boy’ would often be seen as derogatory or racist and suggestive of lower, or even ‘slave’ status.

  Reply
 15. Regarding today’s photo…haven’t a clue…it looks like caramel and chocolate and oranges all mixed up…it is some kind of confection. (I will wait for Nicole to tell me what it really is!)

  Reply
 16. Now, that you mention it, yes…its a cork! I am not good at these picture puzzles! And yet, now it seems so obvious!Word verification: “antsts” (when an ant is experiencing angst)

  Reply

Leave a Comment