BBC News: Egypt cleric 'to ban full veils'..sama suomeksi Iltalehdessä

This article was published yesterday by BBC:

Egypt cleric ‘to ban full veils’

The niqab has become increasingly popular among Egypt’s Muslim radicals.

Egypt’s highest Muslim authority has said he will issue a religious edict against the growing trend for full women’s veils, known as the niqab.

Sheikh Mohamed Tantawi, dean of al-Azhar university, called full-face veiling a custom that has nothing to do with the Islamic faith.

Although most Muslim women in Egypt wear the Islamic headscarf, increasing numbers are adopting the niqab as well.

The practice is widely associated with more radical trends of Islam.

The niqab question reportedly arose when Sheikh Tantawi was visiting a girls’ school in Cairo at the weekend and asked one of the students to remove her niqab.

The Egyptian newspaper al-Masri al-Yom quoted him expressing surprise at the girl’s attire and telling her it was merely a tradition, with no connection to religion or the Koran.

* * *

For example Monks in Thailand are familiar from their orange outfit.

What do you think about this news – does a traditional costume and the religion has a connection?

Egypti kieltämässä niqabit eli kasvohunnut.

Lue Iltalehden juttu täältä. Englannin kielinen linkki tuolla alussa vie BBC:n sivulle.

* * *

Munkit oransseissa vaatteissaan on kaikille Thaimaan matkaajille tuttu näky.

Onko uskonnolla ja vaatetuksella yhteys vai onko se vain tapa tai perinne?

Mitä mieltä sinä olet?


0 thoughts on “BBC News: Egypt cleric 'to ban full veils'..sama suomeksi Iltalehdessä”

  1. NICOLE; “I know women that feel more comfortable wearing them, one of them” – Me too. I visited couple of Muslim female blogger’s site and they think forbidden is absurd idea. That it is in Koran what women should were.

    I don’t know.

    YAELIAN; pukeutuvathan nunnat ja munkit luostareissaan ja joissakin uskonnoissa mies ei saa leikata partaa…

    Toisaalta. Ihan tavallisella pukeutumisellahan ihminen viestittaa monenlaisia aisioita, etta sikali ei ole ihmeellista, etta eri uskovat haluavat nayttaa uskonsa ulospain, muille ihmisille.

    Toisaalta. En usko etta minkaan uskontokunnan ‘jumala’ olisi niin ‘materialisti’ etta osaisi maarittaa miten ihmisen talla telluksella tulee pukeutua uskoakseen haneen.
    Sen perusteella ‘jumalia’ on yhta monta kuin on uskontoa > monenlaisia tapoja nayttaa oma usko muille ihmisille pukeutumalla, koruilla, hius/parta jne. -tyyleilla.

    Voiko silla, etta pukeutuu tietylla tavalla olla vakuuttunut, etta ihminen on ‘uskonnollinen arabi’?

    EBRU; lyhyesti sanottuna tarkoitat: koulutus ja burghan kaytto kulkee kasi kadessa?
    Saudeissa tuo ei voi pitaa paikkansa.
    Olen itse nahnyt kuinka kouluja kayneet saudinaiset tulevat Egyptiin lomalle: siina lentaa kaikki peittavat kaavut kaappiin ja taysin avoimesti pukeudutaan, meikataan jne. lansimaisesti eika voisi tietaa mistaan, etta juuri han joutuu suurimman osan julkista elamaansa piilottamaan itsensa.

    Ja saudimiehet ovat harrastaneet pitkaan egyptilaisia kesaheiloja. He ovat menneet kesaksi taalla paikallisen kanssa ‘naimisiin’ ja kesan lopussa ‘eronneet’.

    Luulisi, etta tuollaiseen tekopyhyyteen jumalat puuttuisivat…

    MYTHO; I like what you say: “religion should not be used as an instrument for dividing people”

    DIFFERENCE BETWEEN; 🙂

    JOHKI; olen lukenut tuosta samasta minihameajasta. Silloin tama oli varsin kosmopoliittikaupunki.

    Tuo oma uskonnollisuus on janna juttu. Eikai millaan ulkoisilla mittareilla voi mitata kuinka vahva ihmisen usko on?

    Hei, nyt tuli mieleen yksi ulkoinen uskon merkki. Ristikaulakoru.
    Muistan kuinka niita oli eri kokoisia ja nakoisia ja niita kaytettiin koruina, EI oman uskon esittamiseen.

    Tana paivana harva ristikoruja kayttaa.
    Ne jotka kaulassaan niita kultaisia pienia risteja kantavat kertovat silla ainakin minulle: olen kristitty. Mitas tuohon sanot?

    ANONYYMI; en ota kantaa mita Koraanissa sanotaan.
    Raamatussa kristityllekin sanotaan kaikenlaista.

    Kuten tuolla ylempana jo kirjoitin: ihmisella on tarve kuulua omiensa joukkoon. Pukeutuminen on yksi tapa viestittaa ‘kuulun tahan joukkoon’.

    ————-
    Nyt tuli mieleen asian vieresta mutta onko sittenkaan…

    Joissakin maissa naamioituminen, vain silmat nakyy, on kielletty mielenosoituksissa.
    Miksikohan?

    Reply
  2. Suomessakin on niqabia kayttavia musliminaisia, vaikka suurin osa (itseni mukaan lukien) kayttaa huivia. On erikoista etta muslimimaissa kuten Turkki, on enemman kieltoja ja rajoituksia huivin kaytosta kuin taalla Suomessa. Ja nyt Egyptissakin niqabia koskien. Se etta esimerkiksi Turkissa joidenkin perheet painostavat huivin kayttoon ja jotkut jopa sanovat etta se on pelkka vanha kulttuurinen tapa, ei poista sita tosiasiaa etta islamin mukaan naisen on peitettava paansa siita syysta, etta Allah (swt) on niin maarannyt. Tama ilmenee Koraanin jakeista, Profeetan (saas) haditheista ja kaikkien koulukuntien oppineet ovat tasta yhta mielta. Jos joku ei halua tata noudattaa, niin se on hanen asiansa, mutta silti ei saa jakaa ihmisille vaaraa tietoa siita etteiko se kuuluisi oikeasti islamiin.

    Ei voida suoraan sanoa ettei niqab millaan tavalla kuuluisi islamiin. He jotka sita kayttavat, perustelevat asiaa Koraanin jakeilla joissa kasketaan uskovia naisia laittamaan vaate paansa yli ja joissa kehotetaan ihmisia puhuttelemaan Profeetan (saas) vaimoja verhon takaa. Vaikka niqabia ei yleensa pideta pakollisena ja naisesta saa nakya vain kasvot ja kadet, niin silti suuri osa islamin oppineista on sita mielta etta sen kaytto on suositeltavaa (mustahabb). Heilta jotka sita haluavat kayttaa, ei sita ainakaan saisi kieltaa.

    Muslimah

    Reply
  3. Perinne se ei varmaan ole – sehän edellyttäisi, että Egyptissä olisi pukeuduttu näin jo ennen islamin tuloa. Silloin oltiin koptikristittyjä, eivät kai he huiveja käyttäneet.

    Olisi kyllä mielenkiintoista tietää miten Egyptissä on aikojen saatossa pukeuduttu, sillä se vaihtelee. Miehen lapsuuden ajan valokuva-albumissa äitinsä tepastelee minihameessa ja t-paidassa, tietenkin ilman huivia kuten kaikki muutkin naiset. Kuvittelepa tänä päivänä egyptiläisnainen minihameessa ja huivitta kadulle, hui! Ei onnistu! Huivithan (hijab) täällä ovat tulleet yleisiksi, mutta nähdäkseni osa on sitä “tapaa” ja muotivillitystä koska ainakaan periaatteessa tiukoissa vaatteissa ja kimaltelevissa huiveissa ei ole mitään uskonnon mukaista. Silti niiden kantaja voi sanoa olevansa uskonnollinen (siitä kun jokaisella oma tulkinta). Olisikin kiintoisaa nähdä vaikka 50 vuoden päähän.

    Monet tuntemani miehet eivät halua niqabin yleistyvän, mutta se taitaa vaan kertoa enemmän piireistä jossa liikun, yleisestä mielipiteestä en kyllä osaa sanoa.

    Reply
  4. Turkissa hunnut kiellettiin jo 1930- luvulla- silti taalla Tuppulan kaduillakin vastaan tulee naisia joilla nakyy vain silmat.

    Olen ymmartanyt, etta ainakin Turkissa kyse pitkalti enemman tavoista ja perinteista, tai perheen/ yhteisön painostuksesta…juuri oli jotain juttua siita, miten enemmistö hunnutetuista/ burghallisista naisista ei ole edes lukenut Koraania lapi…ja heissa muuten on luku ja kirjoitustaidottomia eniten…

    Reply
  5. Mielenkiintoista että Egyptissä ollaan kieltämässä nuo kasvohunnut,liittyy kai pelkoon äärimmäisliikkeisiin, kuten islamilaiseen veljesjärjestöön. Ainakin mitä olen ymmärtänyt, vaatetus on yhteydessä uskontoon,vaikkei se olisikaan alunperin sitä ollut. Niinkuin ultraortodoksi juutalaiset pukeutuvat mustiin pukuihin ja hattuihin,ja naiset peittävät ihonsa vaatteilla samoin kuin hiuksensa peruukilla tai hatulla/liinalla.Ei se alunperin niin ollut,vaan tuokin pukeutumistapa on syntynyt itäisessä Euroopassa joskus muutamia satoja vuosia sitten,ja jäänyt,ja yhdistetään ultraortodokseihin.Samoin muistan kun olin täällä nuorena,niin paikalliset arabinaiset,ainakin nuoret, pukeutuivat aika länsimaisesti,mutta nykyään yhä suuremmassa määrässä ovat kaapujensa alla,ja tämä on selväsi merkki siitä,että uskonto on tullut tärkeämmäksi vuosien aikana.Ja sen perusteella tiedän,että sellainen ihminen on uskonnollinen arabi.

    Reply
  6. I too read it the other day.
    Not sure if a ban is a great idea, but that’s up to him.
    Burqa and Niqab don’t bother me.
    I know women that feel more comfortable wearing them, one of them, the husband doesn’t even like it.
    I do not think whatsoever, that the original idea in islam was for women to cover up like that.
    But like in most religions, islam is ruled by males, so we might not see a change in that in our Lifetime.

    Reply

Leave a Comment