krapu 39

KRAPU
Ohimossa tykyttää. Tässä ei ole mitään järkeä.
Mediassa huudetaan ettei pitäisi istua. Liikkukaa!
Täällä minä kuitenkin istun, sidottuna seuraamaan numeroni ilmestymiseen näytölle. Olen istunut yli puolitoista tuntia.

Viimeisen kahdenkymmenen minuutin aikana vain kaksi numeroa kutsuttu.
Jos ilmoitettaisiin, että jono etenee hitaasti olisin ehtinyt tehdä tunnin kävelylenkin aurinkoisessa syyssäässä.

Toisaalta vaaditaan liikkumaan mutta kuitenkin meitä istuutetaan syytä ilmoittamatta. Viimeksi selvisin alle tunnissa, edelläni yhtä monta jonottajaa kuin tänään.

Ehkä on peiliin katsomisen paikka. Jos muut ei välitä eikä valita, niin miksi minä? Täällä me vaan istutaan, terveyskeskuksessa. Ai niin. Me suomalaisethan ei valiteta kuin selän takana. Mielessäni kiipeän pitkin seiniä.

 

18 thoughts on “krapu 39”

  • Voi, tänään kävin yksityisellä kun tervas ei ollut aikoja. Siellä aiemmin tervas töissä ollut vaihtoi yksityiselle koska julkisen puolella oli jatkuva kiire, paine.
   Vaikuttaa siltä että johtamisessa on myös ongelmia. Jos johtajat ei käy (tarpeeksi usein) katsomassa miten töitä tehdään, juttelemassa niin asiakkaiden kuin työntekijöiden kanssa ei voi olla todellista, totuudenmukaista käsitystä kiireestä, jonoista.

   Reply
 1. Turha odottelu on stressaavaa. Se nostaa kiukun pintaan. Krapusi käsittelee kipeää ongelmaa, joka koskettaa ikävästi kipeitä ihmisiä. Ei sitä kukaan mielellään terveenäkään turhan päiten odottele.
  Nyt onnekseni omassa terv.keskuksessa käynnit sujuvat sukkelaan, ei ole odottelua ja se jo jotain.

  Reply
  • Lucky you! Odottaminen on oman ajan tuhlaamista vaikka sen hyödyntäisi lukemiseen tms. koska se sitoo paikalleen. Omaehtoinen lekottelu, saunan lämpimäksi odottelu jne. ei sido yhteen paikkaan. Lekotella voi sängyssä, sohvalla tai lattialla 🙂 ja saunan lämpiämisen ajan voi vaikka käydä lenkillä 🙂

   Reply
 2. Olisi kyllä kätevää, jos edes jonkinlainen arvio odotusajasta voitaisiin ilmoittaa. Ei sellaista kovin vaikea ole laskea (tällainen on käytössä muun muassa joissakin huvipuistossa laitejonoissa), joten ei luulisi siitä olevan kiinni. Tietysti odotusajan voi käyttää vaikkapa lukemiseen tai muuhun, mutta toisaalta jos on paljon aikaa, pieni lenkki voisi piristää!

  Aiheellinen ja asiallinen krapu!

  Reply
  • Monessa paikassa saa jonotusnumeron yhteydessä arvion jonotuksen kestosta. Jos se on lapun saadessa 1 tunti niin kyllä siinä ajassa uskaltaisi ainakin pienen lenkin tehdä ja toisen jos jos tilanne jatkuu samana…
   Minä en tykkää istua lentokoneessa vaikka saankin aikani kulumaan. Odottaminen ‘sitoo’ toisin kuin vapaaehtoinen oleminen 🙂
   Kiva kun kävit Elegia!

   Reply
 3. Todentuntuisesti kirjoitettu. Huh huh. Siitä onkin aikaa on tk:ssa on tullut käytyä. Suosin nykyään yksityisiä palveluita.

  Reply
 4. Hyvä kirja auttaa. Joskus on ihan harmittanut kun jono on edennyt liian nopeasti ?. Hyvä kirja jää mielenkiintoiseen paikkaan ja tiedät että seuraavan kerran voit tartua siihen aikaisintaan myöhään illalla. En yleensä koskaan narise, sillä terveyskeskuskäynnit eivät paljoa kukkaroa rasita. Nuoret kandit saakoon rauhassa pohtia asiakkaansa eteen tekemiään ratkaisuja, jos esim. jonotus lääkärin vastaanotolle kestää ja kestää . Ei heiltäkään mene yöunet väärää hutaisten tehtyä diagnoosia pohtiessa. Joskus taas labrassa ei näytteenotto vain heti onnistu. Nimerkki Harvoinlammas, mutta nytlammas.

  Reply
 5. Täällä päin on onneksi laboratorioon pakollinen ajanvaraus.
  Mutta muuten kiireellinen hoito, jos sairastuu illalla tai viikonloppuna vaikka, niin on pakko mennä kymmenien kilometrien päähän ja jonottaa 4-5 tuntia. Sairaita ihmisiä istutetaan ja siellä joukossa joku aina pärskii ja yskii. Tuskaista ja varmasti jollain saisi houkuteltua enemmän lääkäreitä terveyskeskukssiinkin. Nyt siellä on usein lääkäreinä noita nuoria, jotka pähkäilevät eivätkä osaa tehdä päätöstä, argh…

  Reply
  • Juuri valmistuneet lääkärit pitää velvoittaa terveyskeskustyöhön koska yhteiskunta kuitenkin pääosin kouluttanut. Sitä paitsi antaa myös kuvan minkälaista työtä se on verrattuna pörriäisiin ja muihin yksityisiin.
   Terveyskeskustyö pitää nostaa jalustalle – siellä tehdään tärkeää ja arvokasta työtä! (vaikka marisinkin kun info ei kulje)

   Reply
 6. Joudun käymään useahkosti kilpirauhaskokeessa aamupäivisin, enkä yleensä varaa aikaa. Kerran on ollut labrassa iso lappu seinällä, että hitaasti sujuu tänään. Flunssa-aikana pari henkilökunnan sairastumista keikauttaa kaiken persiilleen. Otan nykyään aina kirjan mukaan, ettei tarvitse vuoden vanhoja lehtiä lueskella. Ilman omaa viihdykettä kyllä kiipeää seinille, en yhtään ihmettele!

  Reply
 7. Jonottaminen on tuskastuttavaa! Onneksi moneen paikkaan voi varata ajan netistä, ellei kyseessä ole akuutti tarve, esim. labra heti lääkärin jälkeen. Paikallisessa labrassa on onneksi monta näytteenottajaa, pisimmillään olen jonottanut kait puoli tuntia, mikäli aikaa ei ole ollut varattuna.

  Mutta totta, henkilökuntaa on varmaan vähennetty vähän joka paikassa. Ja sehän kasvattaa jonoja.

  Tuollainen ilmoittaminen, että näytteen ottoihin tulee taukoa, olisi kyllä enemmän kuin suotavaa, porukka ehtisi käydä ulkona, vessassa, ehkä jopa kahvilla.

  Reply
  • Myös meissä asiakkaisa on ‘vikaa’. Kun paikka on aika täynnä mennään perälle mutta ei siirrytä lähemmäs ovia mistä kutsu kuuluu, linkuttaminen ja laahautuminen kestää kauan kun ei olla valmiina lähtöön kun oma numero kutsutaan…argh. Mutta juu, kyllä ne ottajat siinä käytävällä huutelee numeroita kun joku jättänyt väliin väenpaljouden takia…voisivat samalla askelmäärällä käydä sanomassa että seuraavat 20 min ei tapahdu mitään tai mitä vaan että me tietäisimme….

   Reply
 8. Pingback: Taika | SusuPetal
 9. Tähän vielä oma kommenttini liittyen ko. krapuun.
  Luulisi tänä päivänä olevan mahdollista jollain muulla tavalla saada oikea asiakas oikeaan huoneeseen oikeaan aikaan kuin istuuttamalla tuntitolkulla. Todella turhauttavaa kun puolen tunnin sisällä kaksi ihmistä pääsee eteenpäin.
  Viime viikon käynnillä laskin että yksi asiakas viipyi labrassa noin kolme minuuttia. Tänäänkin tuo piti paikkansa kunnes yhtäkkiä tuli pysähdys ja vain yksi otti näytteitä.
  Kyllä me ymmärrämme jos pidetään kahvitauko, käydään syömässä tai on syy mikä tahansa mutta olisi kohteliasta ilmoittaa esim. nyt tulee noin puolen tunnin hidastus koska käytössä vain yksi näytteiden ottaja. Mutta kun kukaan ei sano mitään niin siellä me istumme kuin lampaat.
  Tämä ongelma koskee monia muitakin paikkoja joissa ihmisiä kohdellaan massana.
  Tämän päivän maailmassa informointi ja kommunikointi tuntuu olevan yhä vaikeampaa vaikka meillä on maailma täynnä kaikenlaisia välineitä. Ihmisillä on myös ajattelu, empatia ja kyky suullisesti puhua. Mutta sehän olisi liikaa palvelua meille veronmaksajille…

  Reply

Leave a Comment