a living will…we're not immortal… hoitotahto…emme ole kuolemattomia…

I found a blogger who wrote about his personal experience about living will.

I asked DJ if I can put his link on this post, he said yes, so here we go, DJ’s story…

Do you have experience about living will? Have you written yours?

Hoitotahdosta on viime aikoina kirjoitettu sekä keskusteltu.

Tämä linkki vie englannin kieliselle blogille jossa DJ kertoo oman tarinansa hoitotahdosta.

Tein oman hoitotahtoni. En voisi kuvitella itseäni sängynpohjalla vanhana viruvana vihanneksena tai onnettomuuden uhrina väkisin hengissä pidettävänä. Hoitotahdollani teen selväksi oman tahtoni. Meillä on mieheni kanssa tehty testamenttikin jo vuosia sitten.

Olen kuullut liian monta surullista tarinaa toisaalta kituvista vanhuksista ja toisaalta perheiden sisäisistä taisteluista jopa ’mitättömän’ omaisuuden jaosta.

Yksi tuttava on menettänyt suhteensa sisariinsa kun he kokivat itsensä kaltoin kohdelluksi rahallisesti ja isän suosineen yhtä lapsista. Suosimista on tietysti vaikea selvittää kun isä on jo kuollut! Nyt sisarukset eivät ole missään tekemisissä keskenään ja mitätöntä perintöasiaa puidaan raastuvassa.

Onko teillä kokemuksia hoitotahdon toteutumisesta?

Oletko sinä tehnyt hoitotahdon? Entä testamentin?

Tässä suora lainaus Lääkärikirja Duodecimin Terveyskirjaston sivulta:

Mikä on hoitotahto

“Hoitotahto on henkilön tahdon ilmaisu hänen tulevasta hoidostaan siltä varalta, ettei hän itse pysty osallistumaan hoitoratkaisuihin tajuttomuuden, vanhuudenheikkouden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Hoitotahdossa voi ilmaista erityistoiveita hoidon suhteen tai siinä voi kieltäytyä tietyistä hoitotoimenpiteistä. Toiveet voivat koskea muitakin hoitoon liittyviä asioita kuin vain lääketieteellisiä tai sairaanhoidollisia kysymyksiä. Hoitotahdossa voidaan myös valtuuttaa toinen henkilö tekemään tarvittavat hoitopäätökset hoitotahdon laatijan puolesta.”

yksi malli tässä

tässä toinen

täällä infoa ja malli

0 thoughts on “a living will…we're not immortal… hoitotahto…emme ole kuolemattomia…”

 1. SORRY to reply this late but I’ve been busy last couple of days…

  YAELIAN; that’s it – ‘nothing can be taken for granted’!

  HANNE; on hyva kun tietaa mita tahtoo, mita ei…ja jos sita tahtoa muut tarpeen tullen kunnioittavat…

  SIROKKO; meita on moneen…totuus oman lahi/ystava/tuttavapiirin aidosta valittamisesta tulee ilmi juuri sairauden tai vaan heikkouden hetkilla…

  DJ; 🙂

  RITA; taytyy poistaa aakkoskielto koska tuo uusi boxi nakojaan lukee myos aakkosia! Edellinen boxi teki aakkosista sekasotkuisen luettavan…

  ELEGIA; eilen tuli dokkari kirjailijasta, jonka perinnosta tuli aikamoinen sotku…ohjelma vakuutti jalleen kerran miten tarkeaa on tiedostaa ettemme ole kuolemattomia ja kuinka tarkeaa on omat toiveet tuoda esille niin hoidoista kuin mahdollisesta perinnonjaosta…

  JOHKI; mutta mita jos toinen osapuoli ei nae tai tieda avuntarpeesta? Esim. aiti voi olla vasynyt muttei se valttamatta ’nay’ – pitaako ensin esim. pyortya tai saada joku muu kohtaus, etta konkreettisesti voi ’nahda’ toisen voivan huonosti jolloin apua tarjotaan?
  Kylmyys/valinpitamattomyys – siella on niin valtavasti ihmisia ja elama on erilailla rankkaa kuin esim. taalla, voisi olla yksi syy? Kun oman elaman arki on ihan tarpeeksi raskasta niin ei vaan jaksa nahda/kuulla toisen hataa…vai onko syy sittenkin jotain muuta?

  Reply
 2. Jep, perhe ja suku VOI hoitaa mutta olen nähnyt lähipiirissä niin karmivan tapauksen että tiedän olemassa olevan sen toisenkin puolen. Kylmyyttä ja tunteettomuutta on täälläkin PALJON, sen olen sittemmin huomannut. (Eihän muuten maassa olisi edes miljoonapäistä katulapsilaumaakaan. Niistä kaikki eivät todellakaan ole köyhien lapsia.)

  Samoin olen oppinut, että tiettyihin perusjuttuihin ei vain voi pyytää läheisten apua. On odotettava, että se toinen tekee aloitteen avunantoon. Suomalaisena sitä on kyllä tottunut, että perheeltä voi pyytää melkein mitä vain. Mutta ehkä tämä on kulttuurinenkin juttu, eihän kaikki maat Pohjois-Afrikassa ole samanlaisia…

  Sorry, meni sivuraiteelle vähäsen.

  Reply
 3. Itse olen miettinyt tätä paljonkin ja toivon minäkin, että minut “vapautettaisiin”, jos vaihtoehtona on vihanneksena oleminen. Luulen, että tämä asia ei olisi niin mörkö, jos siitä puhuttaisiin perheen kesken. Tällöin voisi oppia ymmärtämään toisen toiveita. Samalla tapaa kuin vaikkapa yritämme kunnioittaa toivetta tulla haudatuksi tai poltetuksi.

  Meidän suvussa (isän puolelta) on ollut jo inhottavaa kaunaa ennakkoperinnön tiimoilta. Isäni vanhemmat halusivat antaa ennakkoperintöä lapsilleen (eli isälleni ja hänen siskolleen): Perintönä oli kaunis rantamökki ja tontti vastaan tiettyä rahasummaa.

  Isäni antoi sisarensa päättä, kumman hän haluaa. Hänen sisarensa valitsi talon ja tontin, mutta valitti myöhemmin jälkikäteen, että hänen olisi kuulunut saada sekä rahat että kiinteistöt. Perusteluna oli se, että hän oli enemmän tekemisissä heidän vanhempiensa kanssa.

  Minua inhottaa tämä koko tapaus ja yritän pysytellä erossa siitä. Pidän tädistäni, mutta en tajua häntä.

  Reply
 4. Thank you for this post. I am trying to learn more about a living will and this helps. I also want to thank you for an interesting blog link, I mean DJ’s blog.

  Nyt vasta huomasin sivuseinallasi ohjeen kommentoida ilman a- ja o – kirjaimien paalla olevia pisteita. Yritan muistaa jatkossa!

  Blogipalkinnoista kieltaytyminen myos huomattu! Ihan ookoo.

  Reply
 5. ‘Lähetetään kotiin kuolemaan’ tarkoittaa tällä sitä että ei hoideta mitenkään koska mitään ei ole tehtävissä. Tuossa ‘mitään ei ole tehtävissä’ on kynnys aika matalalla, riippuu vähän potilaan rahapussin paksuudesta ja muista suhteista. Mukaansa saa kipulääkereseptin korkeintaan, itse pitää kaikki hoitaa ja toivoa että on sukua joka huolehtii. Täällä on voimassa virallinen laki, joka kieltää vanhusten laittamisen laitokseen jos joku sukulainen on elossa. Aina sekään ratkaisu ei kyllä toimi. Meillä oli töissä mies joka sairastui keuhkosyöpään. Sitä ei hoidettu missään vaiheessa mitenkään eikä suku huolinut ‘vaivoikseen’. Annettiin hänelle sitten ‘työsuhdeasunto’ ja hoidettiin loppuun asti. Kertaakaan ei suku ottanut yhteyttä. Surkeaa sekin.

  Reply
 6. ANNIE; ja viela yksi tarkea seikka: hoitotahto pitaisi saada tallennettua jonnekin terveydenhoitojarjestelmaan, jotta se nakyisi jos potilas tulee esim. ensiapuun yksin eika ketaan laheisia tavoiteta. Tuolloin hoitotahto nakyy tietojarjestelmassa joka antaa viitteet esim. hoitoa suunniteltaessa…

  JOHKI; yksi vanhusten sairaus on keuhkokuume. Jos potilas on muutenkin jo iakas ja huonokuntoinen voisi ko. hoitotahdolla kieltaa antibioottien annon jolloin ko. vanhus kuolisi kyseiseen tautiin sen sijaan etta tuputetaan antibiootteja ja makuutetaan sangyssa ties kuinka kauan…
  Netista loytyy vaikka kuinka paljon esimerkkeja kuinka hoitotahdolla voi parantaa oman elamansa arvokasta loppua…

  UNELMA; hoitotahto EI ole ikakysymys. Kuka tahansa voi joutua milloin tahansa onnettomuuteen. Riippuen tietysti tilanteesta, se ei katso ikaa eika sukupuolta.
  Kaikista karmein tilanne olisi jos vanhemmat alkaisivat riitelemaan aikuisen lapsensa tilanteesta, varsinkin jos tiesivat mita lapsi itse olisi tahtonut muttei ollut tahtoa paperilla…

  MYTHO; I really liked DJ’s story…His attitude is a good example to all parents to save our children’s energy when ‘we’re called’…

  SIROKKO; kylla on henkilokunta lujilla tassa maassa!
  Mutta hoitotahtojen lisaantyminen ja toiveiden toteutuminen toisi osaltaan helpotusta tilanteeseen.

  ‘Mielummin lahetetaan kotiin kuolemaan’ – eiko se ole melkein kaikkien toive? saada kuolla mielummin kotona kuin sairaalassa…
  Jos siella joutuu kotiin kuolemaan niin annetaanko mukaan kipulaakkeita?
  Niin siella kuin Egyptissakin perhe ja suku hoitavat jaseniaan ihan eri tavalla kuin Euroopassa….
  Miten mahtaa olla tulevaisuudessa kun kaikki kehitysmaat ottavat mallia lansimaista…

  Reply
 7. Beautiful Photo!

  Nope, I have no will. But people know what to do. I want to be cremated, I have two Life insurances, one on my Mom, one on hubby.
  Hubby can do with my possessions how he pleases.
  There’ll be no fights over anything, ’cause there’s noone except my Mom and him.

  Reply
 8. Joskus on tunne, että hoitoresursseja on pienennetty koko ajan niin paljon että mahdetaanko ketään enää hengissä väkisin muutenkaan pitää.
  Täällä meillä pitäisi tehdä enemmänkin päinvastaisia hoitotahtoja. Sairaala ei edes huoli parantumattomia pitkäaikaissairaita, mieluummin lähetetään kotiin kuolemaan.

  Reply
 9. Otit esille hyvin tärkeän asian. Minulle ikäihmisenä on monta kertaa tullut mieleeni, että tuollainen hoitotahto pitäisi laatia. Yritänpä nyt selvittää asioita tarkemmin itselleni ja sitten tehdä paperit kuntoon.

  Reply
 10. En tiedä paljoakaan hoitotahdosta, mutta kun kirjoitit tuossa väkisin hengissä pitämisestä.

  Lainauksessahan kerrottiin, että voi kieltäytyä tietyistä hoitotoimenpiteistä. Mitäköhän ne ovat. Kun eutanasia ei ole laillinen niin se kenties rajaa mistä voi kieltäytyä – ei sairaala kuitenkaan potilasta voi loputtomiin kärsimyksessä pitää jos on esim. kieltäytynyt jostain mutta sen vuoksi sitten kituu viikkotolkulla?

  Mielenkiintoinen asia.

  Testamentti minulla on.

  Reply
 11. Hoitotahto on hyvä, jos sitä noudatetaan… Ja jos sen on tarkkaan harkinnut eikä sitä käytetä hyväksi. Kyllä minä mieluummin kuitenkin tekisin sellaisen kuin ottaisin riskin, että jään vuosiksi letkuihin käänneltäväksi.

  Reply

Leave a Comment