Kamar ElDeen – a slab of juice… Kamar ElDeen – oranssin lätyn salaisuus…

Yesterday I supposed to tell you about this concentrated apricot juice but I didn’t know enough of it until I got help from Nada, thank you!

Eilen piti kertoa tästä aprikoosimehusta mutta tarvitsin hiukka tulkkausapua ennen kuin oranssin lätyn salaisuus aukeni.

This year Ramadan starts 22nd of August. Yesterday (already) the shop was full of Ramadan items. This juice is like the official Ramadan juice. Concentrated. A slab of juice 🙂

Tänä vuonna Ramadan alkaa 22. elokuuta. Jo eilen kauppa oli turvoksissa kaikenlaisia herkkuja. Tämä on kuin virallista Ramadan mehua. Mehutiiviste lätyn muodossa.You cut about 10 x 10 cm piece of this slab, cut that to small pieces, put them in a class/mug, poor hot water, let it melt for about 15 mins, drink.

Here people add a lot of sugar too but for me it’s fine without extra sugar.

Levystä leikataan n. 10 x 10 cm pala, pilkotaan pieniksi paloiksi, laitetaan lasiin/mukiin, kuumaa vettä päälle, annetaan sulaa välillä sekoittaen n. 15 min, juodaan.

Täällä ihmiset laittavat lisäksi paljon sokeria mutta minun makuuni ei ekstra sokrua tarvitse.


The name of this juice is Kamar ElDeen (“Night of the Religion”; Kamar = moon, ElDeen = the religion). People drink Kamar ElDeen daily at Iftar. Wikipedia says: “Iftar is done right after Maghrib (sunset) time.”

Mehun nimi on Kamar ElDeen (uskonnon yö; Kamar = kuu, ElDeen = uskonto). Sitä nautitaan päivittäin iftarilla, ilta-ateria paaston aikana.

Tässä pätkä Wikipedian sivulta:

”Islamilaisuudessa paastotaan Ramadan-kuun päivinä auringonnoususta auringonlaskuun. Ramadan-paasto on yksi islamin viidestä pilarista eli yksi tärkeimmistä tavoista harjoittaa uskontoa. Paastoamalla muslimi tulee lähemmäksi jumalaansa luopumalla asioista, joista hän nauttii, kuten ruoka, juoma ja seksi. Tämä tuo esille hänen vakaan omistautumisensa Jumalalle. Uskovainen tietää, että Jumala rakastaa häntä, koska tämä on valmis luopumaan maallisista nautinnoistaan Jumalan vuoksi.

Muslimit uskovat, että paastoaminen on muutakin kuin kieltäytymistä ruoasta ja juomasta. Se tarkoittaa myös pidättäytymistä valheellisista sanoista ja teoista, sopimattomista puheista, riitelystä ja tappelusta. Paasto siis auttaa kehittämään hyvää käytöstä. Paasto opettaa myös veljeyden ja solidaarisuuden tunteen, kun muslimi kokee, miltä hänen nälässä ja puutteessa elävästä veljestä tuntuu.”

***

EDITED this is apricot (not peach as was written earlier) Tämä on aprikoosia, ei persikkaa kuten kirjoitin aikaisemmin. Sorry folks!


0 thoughts on “Kamar ElDeen – a slab of juice… Kamar ElDeen – oranssin lätyn salaisuus…”

 1. Voi, olen kovin huonosti perillä perinteistä. Niitä on monia. Muistaakseni olen kuullut tuosta taatelijutusta. Minusta tuntuu, ja mitä ihmiset täällä toteavat, että perinteet ovat vähenemässä. Ramadan vaikuttaa monelle olevan kuin kuukauden mittainen joulu eli päivät toki paastotaan mutta auringon laskettua syödään kuin hevoset. Moni nainen ahertaa päivät pitkät keittiössä tehden mitä taiteellisempia ruokalajeja (ja paljon sekä lajillisesti että määrällisesti) mikä tuntuu vähän hassulta kun mielestäni olen ymmärtänyt että ramadaniin liittyy vaatimattomuus. Ja niin, sitten lihotaan monesti paaston aikana joka jo kertoo aika paljon! Eivät tietenkään kaikki, mutta kaipa tämäkin trendi kasvaa kun perinteet katoavat?

  Noista perinteistä en niin tiedä siksi ettei niitä meidän taloudessa ole, sitä kautta oppisi helpoimmin niitä tuntemaan.

  Reply
 2. HANNE; IFTAR = auringonlaskun jalkeen nautittava ateria.
  Kirjoitin: “Mehun nimi on Kamar ElDeen (uskonnon yö; Kamar = kuu, ElDeen = uskonto). Sitä nautitaan päivittäin iftarilla, ilta-ateria paaston aikana.”

  Jostain luin perinteen, etta ensimmaiseksi aterialla nautitaan taateli.

  YAELIAN; kiitos ohjeesta ja linkista!
  Kuinkahan kauan kuivuminen kestaa?

  JOHKI; tiedatko iftarin perinteesta syoda taateli heti alkuun? Eli onko jotain perinteita vai hyokataanko suoraan sudennalkaisina ruuan kimppuun?

  Reply
 3. Ei tosiaan näytä löytyvän itseasiallisia ohjeita, yleisesti vaan mainittu että aprikoosit on kuivattu ja tehty levyksi. Jos osaa kuivattaa niitä niin eiköhän tuo onnistu. Olen tainnut kerran yrittää kuivattaa jotain hedelmiä ja todennut että taitolaji sekin! Jossain vielä luki, että ne aprikoosit on aurinkokuivattu.

  Googlessakin tuo on miljoonilla eri nimimuunnoksilla…qamar el din, amar el din – vaan vinkiksi etsintöihin.

  Reply
 4. Kysyin ja mulle kerrottiin, että sitä voi tehdä näin: aprikoosit monitoimikoneeseen, murska levitetään foliopaperille ohueksi kerrokseksi, ripotellaan sokeria päälle, ja kuivataan ritilän päällä auringossa kunnes kuivuu.Jos on kuivuri,niin voi tehdä siinä…

  Reply
 5. Meilläkin ois se paastoaika, ennen pääsiäistä…Tuskin moni sitä toteuttaa…
  ja kun joku haluaa laihtuua, hän ehkä paastoaa…
  Saavatko islamilaiset ramadanin aikana illalla, auringon laskettua, syödä vapaasti?

  Reply
 6. KIITOS kun kerroitte tuosta persikkavirheesta! Korjasin postauksen juuri.

  SIROKKO; googlasin tuolla Kamar El Deenin nimella ja silla tuli vain sellaisia resepteja joissa noita levyja kaytetaan esim. kakun tekoon mutten nopeasti selaamalla loytanyt yhtaan missa neuvottaisiin kuinka itse levy tehdaan.
  Jos loydat jostain ohjeen kerrothan!?

  Mukavaa perjantaita kaikille!

  Reply
 7. Aprikooseilta näyttävät.. tuollaista tiivistettä en ole ennen nähnytkään, luulin ensin marmeladiksi. Mitenkäs se on mahdettu valmistaa, meinaan kun meillä niitä aprikooseja tulee ihan ylijäämäksi asti, olisi kiva tiivistää juomaksikin. Mahdollisia vinkkejä?

  Reply
 8. YAELIAN; no sita mietin minakin jos oliskin aprikooseja…tais menna kaantajalla sekasin aprikoosi ja persikka kun hanella oli hiukan kiire kun vastasi…noh, idea sama joka tapauksessa! 🙂

  MYTHO; I like arabic letters, writing. Very artistic…

  RITA; niin kuin kaikilla taman tyyppisilla jutuilla…massassa riittaa moneen lahtoon…

  Reply
 9. Lystikäs juoma – viipaleina 🙂

  Tuossa paastossa tuntuu olevan hyvää ideaa takana. (Mieleen putkahti Punaisen Ristin Nälkäpäivä yhdessä kohdassa. Solidaarisuus.)

  Kaikki varmaan kokevat ja ajattelevat asian omalla tavallaan, sen lisäksi että siitä on yleiset suuntaviivat. Arvelen. En tietenkään tiedä.

  Reply
 10. Täällä myös on noita aprikoosilättyjä aina ollut,mutten tiennyt ,että niistä voi tehdä juotavaa, olen syönyt niitä ihan noin vain,kuin karkkeina.
  Alkaapas ramadan aikaisin tänä vuonna, ei varmaan helppoa kun on kuumaa vielä silloin…

  Reply

Leave a Comment