krapu 42 – muita ei voi muuttaa

KRAPU

Saara ei vonut sietää tekopyhiä ihmisiä.

Hänet oli kasvatettu rehelliseksi.
Ei saanut valehdella.
Piti olla kiltti. Sitä Saaralle pienenä jankutettiin.
“Saara on aina ollut niin kiltti tyttö”, äiti kehui naapureille ja tutuille.

Aikuisena Saara ei voinut sietää epäoikeudenmukaisuutta.
Hän ei mielistellyt. Eikä pelännyt auktoriteetteja.
Ei yhtynyt laumalaulantaan.

Kerran yksi pomo mollasi Saaran työkaveria kaikkien läsnäollessa.
Saaran veri alkoi kiehua. Hän moitti pomoa terävästi, poistui paikalta ja irtisanoutui.
Mikään ei muuttuisi.

Toisessa paikassa oli narsistipomo.
Sanottuaan suorat sanat Saara irtisanoutui koska ei jaksanut ihmisten nöyryyttämistä.
Mikään ei muuttuisi.

Saara makaa yksin asuntonsa sängyssä kuolleena.

Et voi muuttaa muita,
vain itseäsi.

 

17 thoughts on “krapu 42 – muita ei voi muuttaa”

 1. Osaamattomia ja taitamattomia pomoja varmasti löytyy vaikka kuinka. Kunnallisella puolella on jo kauan satsattu pomojen koulutukseen. On tajuttu ottaa vakavasti tutkimustieto, että mitä parempi työilmapiiri, sitä paremmat työn tulokset. Työilmapiiristä vastaa pomo kohtelemalla alaisiaan tasapuolisesti, mutta yksilöiden erityisosaamisen ja erilaisuuden huomioon ottaen. Luovuus kukkii vain hyvällä maaperällä.

  Reply
  • Hienoa jos oppi menee perille!
   Yhtenä iltana katsoin tv:stä kuinka edelleen hierarkiat vaivaa. Esim. sairaaloissa. Itse olen huomannut tervas käydessä kuinka me asiakkaat ollaan kuin eri ihmislaji, toiselta planeetalta ja henkilökunta toista lajia. Mitä valkoisempi takki sitä enemmän näkee kuinka tärkeys, oma status loistaa. Ei voida yleisesti istuville luoda katsetta ja ääneen sanoa ‘huomenta’/’päivää’. Kuin huolimattomasti heittäen mutta asiakkaat huomioiden. Ei. On tärkeää näyttää kuka on hierarkian huipulla. Ei ainakaan asiakas/potilas!

   Reply
 2. Ennen vanhaan tyttöjen piti olla kilttejä ja hiljaa. Kun sen muurin murtaa, astuu tuntemattomalle alueelle, josta ei ole kokemuksia. Tuulimyllyjä vastaan on taisteltava, mutta ehkä ensiksi kannattaisi tutustua uuteen maailmaan, jossa ei tarvitsisi olla niin kiltti. Taistelija ja sovittelija yhdistettynä voisi pelastaa Saaratkin.

  Reply
  • Taistelija ja sovittelija vaatii kokemusta elämästä ja erilaisista ihmisistä.
   Olisipa Saarakin malttanut ja ehkä hakenut apua, tukea.
   Tämän päivän työelämässä kuuluu tarinoita kuinka ei uskalleta sitä tai tätä koska pelkona on työpaikan menetys. Aivan karmea tilanne.
   Monella alalla oven takana on uusi tulokas heti kun yksi lähtee. Eli ei työpaikan tarvitse muuttaa toimintatapojaan koska vanhoilla konsteilla ja pelolla pärjätään.

   Reply
  • Onneksi tämän päivän tyttöjä ei enää niin tiukasti kasvateta vain kilteiksi.
   Saarat ovat vaikeuksissa. Takavasemmalle poistuminen säästää Saaroja mutta ei muita jotka joutuvat tai haluavat tilanteeseen jäädä. Ongelmahan jää elämään.

   Reply
 3. Tekopyhiä ja mielistelijöitä me jokainen luullakseni tunnetaan, Meitä vain niin moneksi. Tottahan ne ärsyttää, mutta minkäs teet. Turha nostaa omaa verenpainettaan.
  Selvä se, ettei auktoroteetteja kannata peltä, muttei vaahdotakaan niiden kanssa. Ja rehellisyys on ok, siis todellinen rehellinen ihminen on ok.
  Saaran kohtalo oli ikävä. Hän taisteli tuulimyllyjä vastaan. Ei tajunnut, ettei sitä hommaa voiteta .

  Reply

Leave a Comment